peroterompet

My photo
makan makan makan ! as known as PEROTEROMPET . awok tak handal berbahasa INGGERIS . tp awok mencoba sedayanya HAHA.

Friday, July 1, 2011

Emosi Anak Tunggal

Assalamualaikum . 
ehem ehem. tajuk entry kali ni about ANAK TUNGGAL ! tahu ke ? tahu kan. tak tahu saje lah kan. haha. ok ak nak sembang sini pasal anak tunggal sikit. . tapi korang jgn juling lak , hahahahaha. ak ni bukan ank tunggal but anak bongsu. haha. Pasal ape ak buat entry ni adalah hal ini disebabkan oleh . wahh ! ayat karangan , HAHA. dah dah ! sebabnye boyfriend ak yg tercinta ni anak tunggal . Plus semalam dekat Wanita Hari Ini
ade topik pasal anak tunggal nie. ahahaha. ak pun ape lagi. ambik hp text adib 

AKU : tgk tb3 !
ADIB : Pasal ape
AKU : ( dgn bangga ,bongkak dan angkuh ) EMOSI ANAK TUNGGAL !
ADIB : pasal I la ni . ayoyo !
AKU : Tgk tahu !


hahahaha. heh ! ape pandang pandang. ! *budak naik basekal lalu !!!
hoi hoi. tak ape nie. time ni deme semua sembang sal anak tunggal la. ape yg diorang hadapi sebagai contoh :

KAWAN
seperti yg semua sedia maklum. kalau dh ank sorang mesti soal yg pertama dititik berat oleh semua parents adalah dari segi BERKAWAN ! . si Anak pon kena lah bijak memilih kawan. bukan semua org boleh dibuat kawan. ha. jgn silap lak. mak bapak kita bukan tak bg awak berkawan dgn sape sape but tanak awak tersilap pilih kawan n terjunam kebabom dalam pape BALE ! haishhhhh bale bale hahahha

PARENTS !
kepada kedua org tua pulak. sepatotnye mainkan peranan yg sgt3 lah penting sbb diorang la ank mereka bertmbah lebih emosi. kalau emosi yg baik n positif tape. nie yg tahap dewa negatif ultra punya. haha. IBU N BAPA pon tak boleh terlampau meMANJA n TERLALU SAYANGkan anak. bak kata pepatah "SAYANG ISTERI TINGGAL-TINGGALKAN , SAYANG ANAK TANGAN-TANGANKAN " *betul ke ? ehehe....haaa ! kalau syg sgt nnt anak akan pijak kepala ibu bapa mereka kerana mereka fikir mereka sentiasa dibela ! haaaa. betul kannnn. jeng jeng jeng

PASANGAN !
ni berkaitan dgn pasangan yg ank tunggal tuh miliki. memang sgt payah. kawan kawan ak yg ank tunggal pon sering mengeluh n bengang meronta ronta sbb dpt hlgn dari family. haaa. sikit sikit tape ni smpai nama KETURUNAN pon ambik kesah. . yg tak tahan cousin terdekat ak baru baru ni baru je dipinang oleh pasangan die. itu pun dapat HALANGAN dari uncle ak. bygkan. . sedih tak sedih. ! HAHA. plus ak pun alami benda yg sama . Pasangan ak pon ank tunggal so, ak kena sediakan mentaliti ak supaya ak dapat paham pasangan ak. tak kira la pasal ape pun. ak tetap cuba. bygkan smpai SMS n CALL pon mama die mcm tak bagi. actually sedih la but ak kena faham die mcm mane.. hurmmm. *sabar sabar sabar !

EVERYTHING !
pahamkan maksud EVERYTHING tuh ape okeng ! haha. segalanyaaaaa. ade ? SEGALANYAAAAAAA !!!!!! haaaaaa. semua n ape aje yg ank tunggal nie buat mesti mendapat perhatian dari parents die. but jgn la semua. takan la sampai soal rumah, kerja, study, boyfriend or girlfriend ke ape ke. sampai pasangan hidup. aduh. kalau lah boleh , kahwin jela dgn ank anda tuh. ye. ye memang. syg. tp smpai bila nak kawal semuanya . mereka perlukan ruang. ! ini bukan ak je kate. ni WHI pon smbang sal nie.


TETAPI ak tak la nak mengata n mengumpat mane mane psangan yg ade ank tunggal nie. tak. rezeki allah. kita tak boleh pertikai. dalam islam pun menyeru agar keluarga saling menyatu n menhormati satu sama lain. but the most important is saling MEMPERCAYAI SATU SAMA LAIN. parents tuh elok lah beri KEPERCAYAAN SEPENUHNYA kat ank die . jangan lah asyik nak buat anak tuh macam budak lagi. beri mereka ruang dan sentiasa memahami kehendak ank mereka.

ok la. ak pon malas na merepek dah sbb umum dah tahu kot pasal nie. saje je nak share pendapat ak. haha. bosan ? ade ak kesah. tape. . . hahaha.


p/s : YOU this is not all about YOU aje. but semua ambik teladan. I LOVE YOU BABE .

Assalamualaikum
Peace !
c(=

3 comments:

didi chann said...

aku ank tengah .
<3

nurul nadia nasir said...

saya anaka kedua!selamattt haha

fizamansiperoterompet said...

untung la dua dua pun NADIA ! HAHA

aku anak HUJUNG ! haha

:P